Micromite‎ > ‎

Micromite GPS LoRa MOTE

A Micromite GPS LoRa MOTE készüléket LoRaWAN hálózati végberendezések tervezői számára hoztuk létre. Használatával a LoRaWAN hálózati működés gyorsan megismerhető, a végberendezések tervezési folyamata lerövidíthető.  A készülék a Microchip népszerű RN2483A LoRa modulját használja hálózati kommunikációra és számos belső szenzor mellett külső szenzorok és aktuátorok illesztését is lehetővé teszi.


A fejlesztőeszközben egy MMBasic programnyelven programozható PIC32MX170 mikrokontroller vezérli a szenzorokat és a LoRa kommunikációs modult. A Micromite GPS LoRa MOTE segítségével napok alatt hozható létre új IoT szenzorok és aktuátorok próbaváltozatai. A Micromite egy MMBasic Interpreter förmverrel ellátott PIC32MX170 mikrokontroller, a felhasználói programfejlesztés során ellátja a programozó és hibavadász készülékek szerepét, ezáltal nagyon hatékony programírást tesz lehetővé. Nem csak beágyazott rendszerek szoftverfejlesztői részére ajánljuk a készüléket, de a LoRaWAN hálózati alkalmazások kifejlesztésében együttműködő távközlési és informatikai szakértők számára is elérhetővé teszi a végberendezések programozását, ugyanis nem igényel komplex beágyazott rendszerfejlesztő tudást a használata.

A fejlesztőrendszer hardvere és szoftvere nyílt forrású és bármely része szabadon felhasználható, saját megoldásokba beépíthető: http://www.chipcad.hu/letoltes/MMGPSMOTE.zip
Az aktuális verziója megtalálható a GitHub-on: https://github.com/chipcad
 


A készülék önállóan három LoRa hálózati módban használható:

1. GPS mód A GPS Mód elsődleges célja a LoRa kommunikáció nagy hatótávolságának a megismerése. A GPS módban tág határok között változtatható működési paraméterek mellett 15-260 másodperc gyakorisággal automatikus helymeghatározást végez és annak az eredményét a LoRaWAN hálózatba elküldi. A GPS mód nem használ automatikus adatsebesség beállítást (ADR), de tág határok között állítható be a DR0 és DR6 adatsebesség használatának az aránya. GPS módban a készülék beépített GPS antennát használ, de lehetőség van külső aktív GPS antenna csatlakoztatására is. A beépített akkumulátor normál városi autós felhasználás esetén egy feltöltéssel is hetekig képes ellátni energiával a készüléket.
A GPS módot megvalósító program könnyedén módosítható és saját felhasználási ötletek gyorsan kipróbálhatók. Például a beépített nyomógomb segítségével segélyhívó, a beépített mozgásszenzor felhasználásával tárgyak és járművek védelme és riasztó rendszere, tárgyak helyének logisztikai célú követése stb. ...


2. Szenzor mód A szenzor mód elsődleges célja a kis fogyasztású LoRaWAN szenzorok működésének a megismerése. A készülék a beépített akkumulátoráról hónapokon keresztül képes szenzoradatok mérésére és továbbítására. A szenzor módban tág határok között állítható időzítéssel, 1-256 perc gyakorisággal méri a beépített és a külső szenzorokat, majd a mérési adatokat a LoRaWAN hálózatba elküldi. Két beépített szenzort használ a készülék: hőmérséklet mérő és akkumulátor feszültségmérő. A külső szenzorok a perifériacsatlakozóra kapcsolhatók: egy I2C, két COM port vagy három digitális/analóg IO lábon keresztül. A szenzormódban a Micromite MOTE adaptív adatsebesség meghatározást használ (ADR) és képes automatikusan a legmagasabb, de még megbízható kétirányú adatkapcsolat fenntartását biztosító adatkommunikációs sebesség használatára. A Micromite GPS LoRa MOTE készülék vásárló részére egy kedvezményes áru periféria csomagot ajánlunk a lehetőségek gyors megismerésére.

A szenzor mód programja könnyen megváltoztatható és saját szenzorok beilleszthetők. Például okosmérés területén gyors prototípus ötletek tesztelhetők a segítségével.


3. C osztályú, multicast demó mód A C osztályban használt RN2483A modul ebben a demóban alkalmas csoportvezérlésre (multicast) a hálózati szerver, az alkalmazás irányából. A periféria csatlakozóra kivezetett háromcsatornás PWM egység egy RGB led közvetlen meghajtására alkalmas. A demó során sok Micromite LoRa MOTE RGB led diódái vezérelhetők szinkronban a LoRaWAN hálózaton keresztül.

A C osztályú, multicast mód programja is könnyen módosítható, egyedi igényre szabható. Pl. okos épületek külső-belső világításának a vezérlésére, közvilágításra, elektromos energiamérőkbe beépíthető éjszakai áramot használó fogyasztók központi kapcsolására vagy akár megújuló energiát hasznosító források központi távvezérelt ki-be kapcsolására az energiahálózatra, stb. ...

C osztályú, multicast demó mód

A Micromite GPS LoRa MOTE USB csatlakozóján keresztül PC számítógéphez kapcsolható. A PC a beépített LiPo akkumulátor töltésén felül hatékony MMBasic programfejlesztést biztosít.

A Micromite GPS LoRa MOTE és a Micromite MOTE periféria megrendelhető a ChipCAD webáruházban.
Comments