Micromite‎ > ‎

Repülős LoRaWAN teszt Magyarországon

2016. július 15-én egyedülálló LoRaWAN hálózati tesztet hajtott végre Márkus Béla és Jeszenszky Sándor. A nem mindennapi kísérlet lényege az volt, hogy sétarepülés alatt a levegőben teszteljék le a ChipCAD LoRaWAN hálózat területi lefedettségét. A próbához a ChipCAD IoT Szaknapon bemutatott Micromite GPS Mote tracker készüléket használtak, melyet a pilótafülke szélvédője mögött helyeztek el. A tervezett útvonal pedig Budaörstől a Szlovák határig és vissza tartott.


A Budaörsről kiinduló és a Duna völgyét követő útvonalon végig haladva, egészen a szlovák határig, a piros pontokról jutottak át a LoRa rádiócsomagok közvetlenül az Internetes adatbázisba a Budapesten telepített Kerlink gyártmányú átjárókon keresztül. Az átjárók a Loriot felhőalapú nyilvános hálózati kiszolgálójához továbbították az adatokat, majd előfeldolgozás után Budapesten a http://www.mylora.hu/ alkalmazásszerverrel fogadtunk és továbbítottunk a térképes megjelenítést végző APRS kiszolgáló számára:


A LoRaWAN hálózatba kapcsolt 25mW adóteljesítményű rádió kiválóan viselkedett, az átjárókkal több mint 37 km-es távolságról is képes volt kommunikálni. Közöttük a legnagyobb, 41.9km távolságot a Lurdy ház tetejére telepített átjáróval sikerült áthidalni.


2016. október 9-én, vasárnap Sármellékről Pápára repült. Amikor elérte az 1500m-es magasságot, megjelent a térképen és amíg el nem kezdett ereszkedni Pápára, végig látható volt:


A Budapest közeli átjárótól mért, hazai távolsági rekord LoRaWAN adatcsomag adatai:

Mindez 134,6km-ről -15,5dB jelzaj viszony mellett. Vagyis még volt rádiós tartalék, csak kellett az optikai rálátáshoz a magasság.

Két héttel a 134.6 km-es rekord beállítása után. A Budaörsről a Mátra térségéig tartó sétarepülés folyamatosan online követhető volt a Dunakanyart érintő visszaúttal együtt, egészen a Budaörsi leszállásig.

A pilótafülke ablakában elhelyezett Micromite GPS MOTE adását ezúttal nem csak budapesti és Budapest környéki átjárók vették, hanem a Debreceni Egyetemen telepített átjáró is, 140.7 km-es távolságból. A repülés nem csak újabb rekord távolságot hozott, de a vett csomagok elemzéséből látjuk, hogy az 1000m-es repülési magasságban már összeér a debreceni és budapesti LoRaWAN hálózat, az ország közepétől a keleti határig lehetséges a kisrepülőgépek követése LoRa hálózaton keresztül.Comments